Banánový smetanový koláč

45 min.

Ingredience

    • 500gramůLinecké (křehké) těsto
    • 4kusyVaječný žloutek slepičí
    • 85gramůCukr krupice
    • 4lžíceMaizena - kukuřičný škrob
    • 1špetkaSůl
    • 450mililitrůMléko plnotučné
    • 1lžičkaTresť vanilková
    • 3kusyBanány
    • 3lžíceCukr moučkový
    • 360mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 0,5lžíceCitronová šťáva
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
594 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
21 g
Sacharidy
97 g
Vláknina
2 g
Cukr
24 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Na pracovní ploše rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme fazolemi, formu postavíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Korpus pečeme asi 15 minut.
  • 2
    Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut, až bude těsto zlatavé a suché.
  • 3
    V míse ušleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob a sůl do světlé pěny. Přišleháme mléko a vanilkovou tresť, vlijeme do kastrůlku a na středním ohni zvolna mícháme, až vznikne hladký krém. Necháme úplně vychladnout.
  • 4
    Oloupané, na tenké plátky nakrájené banány promícháme s citronovou šťávou a rozložíme na vychladlý korpus. Na banány naneseme krém, koláč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
  • 5
    Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a těsně před podáváním naneseme na koláč.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Olusqa
pá 14. 2. 2014
My pečeme dost často spíš takovou tu klasiku, ale tohle je výjimečná záležitost. Ty banány s krémem jsou fakt lahodné! Doporučuju všem!
Anonymní uživatel
po 19. 1. 2015
Vypadáto lákavě .Určitě jak to vypadá tak skvěle to i chutná .