Banoffe - banánový koláč s mléčným karamelem

160 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
646 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
48 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
1 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hrnce s litrem vody ponoříme uzavřenou plechovku kondenzovaného slazeného mléka Tatra (plechovka musí být zcela ponořená) a pomalu ji vaříme 2 hodiny. Poté ji vyjmeme, necháme vychladnout, vzniklou hmotu smícháme s 200 g měkkého másla - tak získáme mléčný karamel.
  • 2
    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
  • 3
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 4
    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm ve tvaru formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).
  • 5
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tak, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 15 minut při 220°C, upečený koláč vyjmeme a necháme vystydnout.
  • 6
    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme (šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem). Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.
  • 7
    Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Mléčný karamel rozetřeme po vychlazeném korpusu, do něj poskládáme plátky banánu a ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.