Batátové žemličky s rozinkami

80 min.
Česká republika

Ingredience

    • 350gramůBrambory sladké (Batáty)
    • 120mililitrůVoda pitná
  • Těsto
    • 30gramůRozinky tmavé
    • 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 45gramůMléko odtučněné sušené
    • 30gramůCukr třtinový
    • 7gramůDroždí sušené
    • 1špetkaSůl
    • 120mililitrůVoda pitná
    • 30gramůOlej olivový extra panenský
    • 200gramůMarmeláda jahodová
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
6 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
3 g
Cukr
7 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Batáty oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme zvolna půl hodiny. Scedíme, vložíme do mísy a rozmačkáme šťouchadlem. Přisypeme rozinky, mouku, sušené mléko, špetku soli, zalijeme teplou vodou, přidáme olej a vypracujeme těsto, které důkladně prohněteme. Těsto by se nemělo lepit. Necháme pod ubrouskem 45 minut odležet. Opět dobře prohněteme a necháme kynout dalších 45 minut.
  • 2
    Z těsta vytvarujeme 12 žemliček, vyskládáme na plech potažený papírem na pečení a necháme kynout ještě 15 minut. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 30 minut.
  • 3
    Vychladlé žemličky podélně rozkrojíme, potřeme marmeládou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.