Bavorské vdolečky
40 min.
Ingredience
- 25gramůDroždí
- 60gramůCukr krupice
- 150mililitrůMléko polotučné
- 400gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 1špetkaCitronová kůra
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceRum
- 100gramůPovidla švestková
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 200mililitrůOlej rostlinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1295 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
90 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
4 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přilijeme polovinu mléka, přidáme lžíci mouky, promícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- 2Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře je zapracujeme. Přilijeme kvásek, rum, přidáme sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbylé mléko. Vypracujeme hladké a vláčné těsto.
- 3Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
- 4Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát silný asi 1 cm. Vykrajovátkem na koblihy nebo obrácenou skleničkou vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou, necháme ještě 30 minut kynout.
- 5Uprostřed každého vdolku vymáčkneme důlek a vdolečky smažíme pod pokličkou na pánvi v dostatečném množství oleje asi 3 minuty dozlatova. Potom bez pokličky smažíme z druhé strany a vyjmeme.
- 6Hotové vdolečky ozdobíme povidly a ušlehanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Šárka
st 16. 10. 2013
Dobré!
Casi Bella
po 19. 8. 2013
Opravdu výborné vdolky!!! A to jsem tentokrát vynechala rum a šlehačku zaměnila za zakysanou smetanu.
Olusqa
pá 14. 2. 2014
Výborná klasika. Na tom se prostě nedá nic pokazit a kdo má rád sladké, neměl by váhat. Jednoduché, a moc chutné.