Bažant na divokém koření se zázvorem
160 min.
Ingredience
- 1kusBažant obecný
- 2lžičkySůl
- 2kusyCibule
- 4špetkyPepř citronový
- 250gramůAnglická slanina
- 1,2litryVoda pitná
- 2lžícePetržel kudrnka
- 1,5lžíceZázvor celý
- 1kusBobkový list
- Divoké koření
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř 4 barev
- 3kusyJalovec
- 4špetkyTymián sušený
- 1kusBobkový list
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1126 kcal
Bílkoviny
113 g
Tuky
66 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Několik dní odleželého, vykuchaného, oškubaného a očištěného bažanta důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme jej, posypeme zvenku i zevnitř solí a čerstvě pomletým divokým kořením, které sami připravíme z nového koření, celého černého pepře, pepře 4 barev, 1 bobkového listu, sušeného tymiánu a jalovce. (Čerstvě pomleté koření v misce před posypáním promícháme.) Kousek čerstvého zázvoru omyjeme, oloupeme a nastrouháme do misky.
- 2Očistíme cibule, které rozkrájíme na poloviny. Vnitřek bažanta vytřeme nastrouhaným zázvorem, vložíme cibule, 1 bobkový list a otvor uzavřeme. Bažantí prsa potřeme citronovým pepřem a sušeným tymiánem. Celého bažanta obalíme do dlouhých plátků Anglické slaniny. Slaninu můžeme na několika místech přichytit párátky. Bažanta zabalíme do alobalu. Poté položíme na záda do pekáče a trychtýřem do alobalu nalijeme 1.2 litru vody. Alobal důkladně uzavřeme. Pekáč s bažantem dáme do rozehřáté trouby na 190°C-200°C a maso budeme dusit 2 hodiny. Během dušení se voda z alobalu vypaří, zůstane jen šťáva.
- 3Bažanta opatrně rozbalíme, naporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme omytými snítkami petrželky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.