Béleše

16 min.
Evropa

Ingredience

    • 370gramůMouka polohrubá
    • 500mililitrůMléko polotučné
    • 3gramyCukr krupice
    • 21gramůDroždí
    • 1kusVejce slepičí
    • 80mililitrůOlej rostlinný
    • 1špetkaSůl
    • 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
  • Na ozdobu
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1004 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
43 g
Sacharidy
132 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme mouky (necháme si asi 2 lžíce na vál), po okraji mísy vsypeme sůl. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci vlažného mléka, lehce promícháme a necháme droždí vzejít. Poté přilijeme olej, přidáme zbylé mléko, rozšlehané vejce a cukr. Dobře promícháme a vypracujeme hladké řidší těsto, které pod utěrkou necháme kynout.
  • 2
    Z vykynutého těsta lžící na vál tvoříme menší bochánky a ještě dáme chvíli kynout.
  • 3
    Z vykynutých bochánků oběma rukama od středu ke krajům tvarujeme placky, které pečeme na suché rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova.
  • 4
    Hotové, ještě horké, potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.