Béleše
16 min.
Ingredience
- 370gramůMouka polohrubá
- 500mililitrůMléko polotučné
- 3gramyCukr krupice
- 21gramůDroždí
- 1kusVejce slepičí
- 80mililitrůOlej rostlinný
- 1špetkaSůl
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na ozdobu
- 80gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceCukr krupice
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1004 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
43 g
Sacharidy
132 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme mouky (necháme si asi 2 lžíce na vál), po okraji mísy vsypeme sůl. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci vlažného mléka, lehce promícháme a necháme droždí vzejít. Poté přilijeme olej, přidáme zbylé mléko, rozšlehané vejce a cukr. Dobře promícháme a vypracujeme hladké řidší těsto, které pod utěrkou necháme kynout.
- 2Z vykynutého těsta lžící na vál tvoříme menší bochánky a ještě dáme chvíli kynout.
- 3Z vykynutých bochánků oběma rukama od středu ke krajům tvarujeme placky, které pečeme na suché rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova.
- 4Hotové, ještě horké, potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.