Belgický velikonoční dort
65 min.
Ingredience
- 100gramůCukr moučkový
- 4kusyVejce slepičí
- 20gramůMouka polohrubá
- 2lžíceKakao - prášek
- Na formu
- 130lžicMáslo čerstvé
- 3lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na krém
- 20gramůMouka polohrubá
- 130gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 100gramůCukr moučkový
- 2lžíceKakao - prášek
- 200mililitrůMléko plnotučné
- Na ozdobu
- Na šlehačku
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůCukr moučkový
- 1baleníZtužovač šlehačky
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4624 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
482 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
3 g
Cukr
60 g
Postup přípravy
- 1V míse utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky. Poté postupně vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků.
- 2Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 40 minut.
- 3Upečený korpus opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Povrch dortu potřeme krémem, horní část ozdobíme dobře ušlehanou smetanou a posypeme jemnými plátky oloupaných mandlí.
- 4Krém připravíme z moučné kaše a máslového krému. Ve vodní lázni svaříme v mléce rozšlehanou mouku a vmícháme máslo. Hladkou kaši za občasného míchání necháme vychladnout. V míse utřeme do pěny změklé máslo se žloutkem, prosátým cukrem, kakaovým práškem. Do krému po částech zatřeme moučnou kaši, až vznikne hladký krém.
- 5Šlehačku smícháme s cukrem a ztužovačem a dobře ušleháme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.