Bešamel s jablky a celerem
45 min.
Ingredience
- 1lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- Bešamelová omáčka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka polohrubá
- 2decilitryVývar zeleninový
- 2špetkySůl
- Dušený celer
- 200gramůCeler bulvový
- 150gramůJablka
- 5decilitrůVoda pitná
- 2špetkySůl
- 1,5lžičkyCukr krupice
- 0,5lžičkaCitronová šťáva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
111 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
6 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
2 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Celer a sladkokyselá jablka oloupeme, omyjeme, jablka rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Celer i jablka nakrájíme na malé kostky a dáme do rendlíku s 5 dl vody. Přidáme sůl, cukr, 0.5 lžičky citrónové šťávy a dusíme přibližně 15-20 minut pod poklicí doměkka.
- 2Mezitím v druhém rendlíku rozpustíme lžíci másla. Přidáme k ní lžíci polohrubé mouky a usmažíme světlou jíšku. Postupně za stálého míchání přiléváme zeleninový vývar, mícháme a necháme omáčku zlehka probublávat. Musí být hladká. Vaříme ji přibližně 15 minut.
- 3Podušený celer s jablky v mírně vychladlém vývaru rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vše za stálého míchání přilijeme do bešamelové omáčky. Přimícháme lžíci smetany, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
- 4Nakonec omáčku podle chuti dosolíme a podáváme. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.