Bezlepkové muffiny s mandlemi
50 min.
Ingredience
- Poleva
- 3lžíceCitrónová šťáva
- 150gramůCukr moučkový
- Těsto
- 125gramůCukr krupice
- 1kusVanilkový lusk
- 125gramůBezlepkové máčené sušenky Kolinger
- 2lžičkyKypřící prášek bezlepkový
- 100gramůMandle loupané
- 2decilitryZakysaná smetana
- 4lžíceMandle plátky
- 3kusyVejce slepičí
- 125gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
870 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
59 g
Sacharidy
75 g
Cukr
69 g
Vápník
7 g
Postup přípravy
- 1Větší formičky na 12 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky.
- 2Do mísy vložíme na kousky pokrájené změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- 3Jeden vanilkový lusk rozkrojíme a tupou stranou nože dřeň (zrníčka) vyškrábeme z obou polovin lusků a přidáme ji k utřenému máslu. Znovu máslo dobře promícháme. Bezlepkové sušenky vložíme do mikrotenového sáčku a válečkem je najemno rozdrtíme. Smícháme je s bezlepkovým kypřícím práškem, nastrouhanými loupanými mandlemi a směs zamícháme k utřenému máslu. Přidáme smetanu a znovu vše prošleháme, až se směs dokonale spojí. Nakonec zapracujeme zlehka sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi vychladnout.
- 4Připravíme polevu: v misce vymícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a skořicí dohladka. Povrch upečených muffinů potřeme polevou a ozdobíme plátky mandlí. Polevu necháme zatuhnout, poté muffiny dáme na mísu a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.