Bezlepkový kynutý makový závin
65 min.
Ingredience
- Kvásek
- 10gramůDroždí
- 1špetkaCukr krupice
- 0,5decilitrMléko čerstve polotučné
- Mák
- 100gramůMák mletý
- 1gramCukr krupice
- 1,5decilitryMléko čerstvé polotučné
- Na potření
- Těsto
- 1gramCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 50gramůHera
- 1kusVejce slepičí
- 200gramůMouka bezlepková
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
449 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
24 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme jemně pomletý mák, cukr a mletou skořici. Pomalu vaříme za stálého míchání přibližně 4 minuty. Rendlík s mákem odstavíme z plotny a necháme ho vychladnout.
- 2Do misky dáme rozdrobené čerstvé droždí, přilijeme 1 dl vlahého mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Schär C, přidáme na kousky pokrájenou Heru, 1 vejce, cukr, špetku soli a vzešlý kvásek. Těsto důkladně uhněteme, mělo by být hladké vláčné a nesmí se lepit. Pečící plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na vále rozválíme na plát ve tvaru obdélníku. Potřeme ho makovou náplní, přehneme dva protilehlé delší okraje ke středu (asi 3 cm) a těsto několikrát přeložíme přes sebe do tvaru závinu. Přeneseme ho na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v teple asi 15 minut kynout.
- 3Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Vychladlý závin nakrájíme na plátky široké přibližně 7 cm, posypeme práškovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.