Bezlepkový kynutý makový závin

65 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
449 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
24 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme jemně pomletý mák, cukr a mletou skořici. Pomalu vaříme za stálého míchání přibližně 4 minuty. Rendlík s mákem odstavíme z plotny a necháme ho vychladnout.
  • 2
    Do misky dáme rozdrobené čerstvé droždí, přilijeme 1 dl vlahého mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Schär C, přidáme na kousky pokrájenou Heru, 1 vejce, cukr, špetku soli a vzešlý kvásek. Těsto důkladně uhněteme, mělo by být hladké vláčné a nesmí se lepit. Pečící plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na vále rozválíme na plát ve tvaru obdélníku. Potřeme ho makovou náplní, přehneme dva protilehlé delší okraje ke středu (asi 3 cm) a těsto několikrát přeložíme přes sebe do tvaru závinu. Přeneseme ho na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v teple asi 15 minut kynout.
  • 3
    Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Vychladlý závin nakrájíme na plátky široké přibližně 7 cm, posypeme práškovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.