Bílý chřest s rychlou žloutkovo-citrónovou omáčkou
32 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- Omáčka
- 8kusůVejce slepičí
- 200gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceCitrónová šťáva
- 3špetkySůl
- 2špetkyPepř bílý
- Vařený chřest v páře
- 1litrVoda pitná
- 3lžičkySůl
- 1kilogramChřest bílý
- 0,5kusCitrony
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
588 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
53 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Z čerstvých vajec pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky dáme do šlehače. Bílky si odložíme na jiné menu. V rendlíku při nižší teplotě rozpustíme máslo, do kterého zamícháme citrónovou šťávu. Jakmile začne mírně pěnit, rendlík odstavíme z plotny. Žloutky začneme šlehat a postupně k nim tenkým pramínkem přiléváme teplé citrónové máslo. Nesmí být horké, protože žloutky by se srazily. Když spotřebujeme všechno máslo, omáčka by měla být krásně hladká. Dochutíme ji solí a čerstvě pomletým bílým pepřem. Omytý a osušený citrón (chemicky neošetřený) nakrájíme na tenká kolečka, 4 kolečka si odložíme stranou.
- 2Bílý omytý chřest oloupeme a odkrojíme z něj spodní dřevnaté části (asi 2-4cm). V hrnci se síťkou přivedeme k varu osolenou vodu, která bude dosahovat těsně pod síťku. Přidáme do ní ještě kolečka citrónu, na síťku vložíme oloupaný chřest a pod poklicí ho povaříme v páře 5-8 minut, podle síly stonků. Takto uvařený chřest by měl zůstat měkký, ale zároveň křehký. Uvařený chřest dáme do síta, přelijeme ho studenou vodou a necháme okapat.
- 3Na talířích porce ještě teplého chřestu přelijeme omáčkou, ozdobíme zbylými kolečky citrónu a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.