Bochánky zvané gougère
55 min.
Ingredience
- 60gramůSýr Parmezán
- 150gramůSýr ementálského typu
- 5kusůVejce slepičí
- 65gramůMáslo čerstvé
- 150gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaPepř cayenský
- 2lžičkyTymián sušený
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
552 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
35 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
199 mg
Cukr
692 mg
Postup přípravy
- 1Máslo a 250 ml vody přivedeme v hrnci k varu. Hned sundáme z plotny, přisypeme mouku, cayenský pepř, sůl a rázně promícháme. Hrnec vrátíme na sporák a mícháme na středním ohni, až se utvoří hrouda těsta a na dně i po stěnách povlak, což trvá přibližně jednu minutu. Těsto vyjmeme a vložíme buď do kuchyňského robota, nebo do mísy a pomocí hnětacích spirál vmícháme do těsta parmezán, 120 g ementálu a tymián. Následně přidáváme postupně jedno po druhém čtyři vejce, další vždy až předchozí prolne s těstem, které občas odškrabujeme ode stěn.
- 2Těsto přemístíme do pevného sáčku, z něhož ustřihneme roh, aby se vytvořil kulatý otvor o průměru asi 1,5 cm. Na dva plechy vyložené pečicím papírem vytlačujeme ze sáčku bochánky. Zbylé vejce rozšleháme s jednou lžíci vody a zlehka jím kuličky potřeme. Tak také zaoblíme vrcholy bochánků. Posypeme zbývajícími 30 g ementálu a ozdobíme tymiánem. Gougères pečeme v troubě předehřáté na 200°C, až se nafouknou a zezlátnou (asi 20 až 25 minut). Tak bude jejich střed hotový, ale stále měkký. Necháme je částečně zchladnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.