Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou
50 min.
Ingredience
- drobenka
- 3lžíceCukr krystal
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSoda jedlá
- 1kusCukr vanilka
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 1lžíceCitronová kůra
- 100gramůJogurt bílý choceňský smetanový
- 50gramůMáslo čerstvé
- těsto
- 350gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžičkaSoda jedlá
- 100gramůMouka polohrubá
- 100gramůMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
599 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
10 g
Sacharidy
128 g
Vláknina
6 g
Cukr
82 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- 2Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm.
- 3Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
- 4Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
po 17. 8. 2015
Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou
Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou je vynikající variantou na víkendová odpoledne a posezení při čaji či kávě s přáteli a samozřejmě s rodinou. Sice mi recept přišel trošku dražší a postup složitější (na mě, ostatní kuchařky s dlouholetou praxí si jistě budou libovat), ale výsledek byl báječný. Takže vzhůru do pečení!