Borůvkový koláč z křehkého těsta
70 min.
Ingredience
- Náplň
- 100gramůCukr krupice
- 1lžičkaCitronová kůra
- 15gramůMáslo čerstvé
- 700gramůBorůvky
- 15gramůMáslo čerstvé
- 100lžičekCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 0,75lžičkaSůl
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
813 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
6 g
Sacharidy
187 g
Vláknina
4 g
Cukr
142 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme rozšlehané vejce a studenou vodu. Vytvoříme hladké těsto, ze kterého vytvoříme 2 koule, jednu větší a jednu menší.
- 2Válečkem vyválíme větší kouli na plát, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená mělká forma na dort o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy.
- 3Borůvky smícháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Lžící naplníme koláč borůvkami. Poklademe vločkami másla. Malou kouli těsta rozválíme jako první a položíme na borůvkovou náplň. Okraje navlhčíme vodou. Těsto necháme přečnívat 4 cm po celém obvodu, okraje zarovnáme, přečnívající těsto přeložíme a utvoříme z něj ozdobný okraj. Na vrchním dílu koláče prořízneme 10 cm zářez ve tvaru X. Špičky uprostřed koláče přeložíme, aby se utvořil čtvercový otvor. Povrch koláče posypeme 2 lžícemi cukru krupice.
- 4Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 40 minut. Necháme ve formě vychladnout. Podáváme teplý nebo studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.