Božský máslový dort
80 min.
Ingredience
- Na posypání dortu
- 1kusVanilkový lusk
- 200lžicCukr moučkový
- Na vytření a vysypání formy
- 200lžicMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka polohrubá
- Těsto
- 200gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůCukr moučkový
- 1kusCitrony
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
5251 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
437 g
Sacharidy
348 g
Vláknina
1000 mg
Cukr
318 g
Postup přípravy
- 1Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.
- 2Do malé misky dáme 2 lžíce moučkového cukru. Přidáme k němu vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku a promícháme. Tento cukr si odložíme na posypání dortového korpusu. Z omytého citrónu (chemicky neošetřeného) jemně nastrouháme do misky kůru a přidáme k ní 1 lžíci vymačkané citrónové šťávy.
- 3Do jedné mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme k němu pokrájené změklé máslo, které vyšleháme do pěny.
- 4Dvě vejce, která mají pokojovou teplotu, rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do mísy ke žloutkům přidáme další dvě celá vejce a pořádně je vyšleháme do pěny. Postupně k nim budeme přidávat vyšlehané máslo. Když je vše dobře spojené, přidáme prosátou hladkou mouku, Maizenu a citrónovou kůru se šťávou. Vše dobře promícháme a těsto nalijeme do připravené formy. Povrch zarovnáme a těsto vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova.
- 5Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho opatrně dáme na mísu, posypeme připraveným cukrem s vanilkou, nakrájíme na porce a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.