Bratislavská vepřová plec

110 min.
Slovensko

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
412 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
32 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
1 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vepřovou plec omyjeme, osušíme, svineme ji jako závin, upevníme provázkem a osolíme.
  • 2
    Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmažíme v tuku dorůžova.
  • 3
    Do základu přidáme maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.
  • 4
    Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme citronovou šťávu, rozmícháme a provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a přilijeme smetanu.
  • 5
    Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a přimícháme do ní vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky, okurky a scezený hrášek. Omáčku ještě krátce převaříme.
  • 6
    Před porcováním odstraníme z plece provázek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 20. 8. 2015
Bratislavská vepřová plec
Parádní recept na bratislavskou plec, snad stejný, jako v Recepturách teplých pokrmů. Na jednu porci dávám 100 - 120 g masa. Maso jsem nesvazovala provázkem. Kdo nechce šťávu vydusit až na tuk, může zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka se pak musí nechat důkladně provařit, kolem 30 minut. Já osobně dělávám tzv. suchou jíšku, což je mouka opražená nasucho. Nechám zchladnout, prosiju a skladuju v uzavřené sklenici.
Anonymní uživatel
út 2. 3. 2021
Bratislavská vepřová plec
Zdravím. Tu jíšku dáváš jako zahuštění ředěnou vodou nebo ji přidáváš za sucha ? Dík Jirka