Bratislavská vepřová plec
110 min.
Ingredience
- 200gramůCibule
- 100mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 750gramůVepřová plec
- 30gramůSůl
- 150gramůTuk
- 40gramůCeler bulvový
- 40gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 600mililitrůVoda pitná
- 100gramůCitrony
- 50gramůOkurky nakládané
- 500mililitrůMléko polotučné
- 80gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 40gramůMrkev kořen
- 50gramůProtlak rajčatový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
412 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
32 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
1 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Vepřovou plec omyjeme, osušíme, svineme ji jako závin, upevníme provázkem a osolíme.
- 2Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmažíme v tuku dorůžova.
- 3Do základu přidáme maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.
- 4Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme citronovou šťávu, rozmícháme a provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a přilijeme smetanu.
- 5Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a přimícháme do ní vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky, okurky a scezený hrášek. Omáčku ještě krátce převaříme.
- 6Před porcováním odstraníme z plece provázek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 20. 8. 2015
Bratislavská vepřová plec
Parádní recept na bratislavskou plec, snad stejný, jako v Recepturách teplých pokrmů. Na jednu porci dávám 100 - 120 g masa. Maso jsem nesvazovala provázkem. Kdo nechce šťávu vydusit až na tuk, může zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka se pak musí nechat důkladně provařit, kolem 30 minut. Já osobně dělávám tzv. suchou jíšku, což je mouka opražená nasucho. Nechám zchladnout, prosiju a skladuju v uzavřené sklenici.
Anonymní uživatel
út 2. 3. 2021
Bratislavská vepřová plec
Zdravím. Tu jíšku dáváš jako zahuštění ředěnou vodou nebo ji přidáváš za sucha ? Dík Jirka