Brioškový koláč se šlehačkou a cukrovými mandlemi
45 min.
Ingredience
- 20gramůDroždí
- 70gramůCukr krupice
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkySůl
- 100gramůMandle cukrové
- 270gramůMáslo čerstvé
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 6kusůVejce slepičí
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
643 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
42 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
2 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Těsto na koláč si připravíme den předem. Do mísy nasypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme sůl a 50g cukru. Připravíme kvásek z kvasnic a trochy vlažné vody a společně s vejci nalijeme do důlku. Vše opatrně promícháme, vytvoříme vláčné těsto a uhněteme dohladka.
- 2Na závěr přidáme 250g másla, těsto hněteme ještě asi 10min a poté ho dáme do lednice na 24hodin.
- 3Z odleželého těsta vytvoříme kruhový plát a přeneseme na vymazaný plech. Na teplém místě necháme asi 30minut kynout.
- 4Mezitím ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji promícháme s rozšlehanými bílky.
- 5Troubu předehřejeme na 190C.
- 6Těsto mírně stlačíme tak, abychom vytvarovali dokola okraje. V hmoždíři roztlučeme cukrové mandle, nasypeme je na těsto, poté rozetřeme směs šlehačky a bílků a vše posypeme cukrem.
- 7Pečeme asi 15minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.