Brusinkové muffiny s vanilkou
50 min.
Ingredience
- Na vytření a vysypání formiček
- 250lžicMouka polohrubá
- 2,5lžíceMáslo čerstvé
- Těsto
- 150gramůBrusinky sušené
- 2,5gramyMáslo čerstvé
- 250gramůMouka polohrubá
- 2kusyVanilkový lusk
- 1kusKypřící prášek do pečiva
- 12centilitrůSmetana 12%
- 2lžíceCukr moučkový
- 175gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1092 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
17 g
Sacharidy
219 g
Vláknina
9 g
Cukr
73 g
Postup přípravy
- 1Větší formičky na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Sušené velké brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme namočené asi 15 minut, poté je scedíme.
- 2Do mísy vložíme na kousky pokrájené změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- 32 vanilkové lusky rozkrojíme, tupou stranou nože dřeň (zrníčka) vyškrábeme z obou polovin lusků a přidáme ji k utřenému máslu. Znovu máslo dobře promícháme a postupně k němu budeme přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Za stálého míchání přlijeme 12% smetanu a brusinky. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme, vložíme do ozdobných papírových košíčků, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.