Čak-čak, uzbecký medový dezert
95 min.
Ingredience
- 5kusůVejce slepičí
- 430gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 4lžíceMléko polotučné
- 1lžíceVodka
- 500gramůMouka polohrubá
- 100gramůVlašské ořechy
- 150gramůMák mletý
- 500gramůMed včelí
- 1lžíceOlej rostlinný
- 1lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
528 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
10 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
4 g
Cukr
69 g
Postup přípravy
- 1Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh
- 2Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet.
- 3Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy.
- 4Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat.
- 5Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme.
- 6Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout.
- 7Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.