Čak-čak, uzbecký medový dezert

95 min.

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
528 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
10 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
4 g
Cukr
69 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh
  • 2
    Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet.
  • 3
    Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy.
  • 4
    Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat.
  • 5
    Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme.
  • 6
    Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout.
  • 7
    Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.