Celerová polévka s jablkem a Lučinou
35 min.
Ingredience
- 500gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 1kusJablka
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 750mililitrůVoda pitná
- 2lžícePetržel kudrnka
- 150gramůSýr Niva (Rokfór)
- 250gramůSýr Lučina - termizovaný
- 1,5lžičkySůl
- 2špetkyPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
481 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
30 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
3 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a oloupeme celer, cibuli a jablko kyselejší chuti. Celer pokrájíme na menší kostičky. Jablko zbavíme jadřince, oloupeme ho a pokrájíme na kostičky, kromě 4 tenkých plátků, které si odložíme na ozdobu.
- 2Drobně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na rozpuštěném másle a krátce, přibližně 2 minuty ji smažíme téměř dorůžova. Pak doložíme celeru a jablka, vše promícháme, přilijeme 750ml horké vody a vaříme pomalu jen 15-20 minut. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Sýr s modrou plísní nastrouháme nahrubo a odložíme.
- 3Když je celer měkký, hrnec odstavíme z plotny, přidáme Lučinu a ponorným mixérem polévku rozmixujeme na krémovou konzistenci. Dochutíme ji solí a bílým pepřem.
- 4Každou porci polévky posypeme nastrouhaným sýrem, plátkem jablka, petrželkou a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.