Celozrnné žemle s rozinkami

45 min.
Evropa

Ingredience

    • 250gramůMouka celozrnná špaldová
    • 1lžičkaSůl
    • 65gramůMáslo čerstvé
    • 30gramůCukr krupice
    • 160gramůHrozinky
    • 0,5lžičkaSkořice mletá
    • 400mililitrůMléko polotučné
    • 1baleníDroždí sušené
    • 280gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
285 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
8 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
2 g
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dva plechy vyložíme pečicím papírem, žemle budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.
  • 2
    V míse promícháme obě mouky (30 g hladké mouky odložíme na posypání válu) se solí, přidáme posekané máslo a vypracujeme drobenku. Vmícháme droždí, rozinky, skořici a cukr. Ve směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme 350 ml vlažného mléka a v hnětači zpracujeme, až se přestane lepit. Poté vyklopíme na pomoučený vál a ještě asi 5 – 10 minut zpracováváme. Těsto vložíme do mísy a pod utěrkou necháme na teple zhruba 60 minut kynout.
  • 3
    Vykynuté těsto ještě asi 2 minuty hněteme na vále, poté utvoříme váleček a z něj vykrájíme 10 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek a položíme ho na plech. Připravené bochánky přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout.
  • 4
    Vykynuté bochánky potřeme zbylým mlékem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.