Celozrnný chléb

185 min.
Česká republika

Ingredience

    • 2lžičkyDroždí
    • 500gramůMouka pšeničná celozrnná
    • 1špetkaSůl
    • 30mililitrůOlej rostlinný
    • 300mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
344 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
7 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
8 g
Vápník
35 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100 ml vlažné vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme všechnu mouku a špetku soli. Těsto lehce promícháme, zakryjeme a dáme na 15 minut na teplé místo kynout. Do těsta přidáme dalších 100 ml vody a pořádně promícháme. Pokud je těsto stále málo vlhké, přidáme další vodu. Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně 5 minut těsto hněteme. Poté opět vložíme zpět do mísy a necháme hodinu a půl kynout.
  • 2
    Nyní si vymažeme formu olejem a těsto do ni vložíme. Necháme cca dalších 30 minut kynout.
  • 3
    Těsto nařízneme jednou či dvakrát křížem, aby se chléb lépe propekl a vypadal lépe. Před vložením do trouby potřeme vodou a pečeme na 220 stupňů zhruba 45 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.