Celozrnný chléb
185 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 500gramůMouka pšeničná celozrnná
- 1špetkaSůl
- 30mililitrůOlej rostlinný
- 300mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
344 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
7 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
8 g
Vápník
35 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100 ml vlažné vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme všechnu mouku a špetku soli. Těsto lehce promícháme, zakryjeme a dáme na 15 minut na teplé místo kynout. Do těsta přidáme dalších 100 ml vody a pořádně promícháme. Pokud je těsto stále málo vlhké, přidáme další vodu. Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně 5 minut těsto hněteme. Poté opět vložíme zpět do mísy a necháme hodinu a půl kynout.
- 2Nyní si vymažeme formu olejem a těsto do ni vložíme. Necháme cca dalších 30 minut kynout.
- 3Těsto nařízneme jednou či dvakrát křížem, aby se chléb lépe propekl a vypadal lépe. Před vložením do trouby potřeme vodou a pečeme na 220 stupňů zhruba 45 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.