Celozrnný koláč s dýňovým krémem

80 min.
Evropa

Ingredience

  • krém
    • 5lžicCukr krupice
    • 3kusyVaječný žloutek slepičí
    • 30gramůČokoládové kousky
    • 100gramůTuk Hera jedlý
    • 150gramůSýr Lučina - termizovaný
    • 230gramůDýňové pyré
    • 2lžíceKoňak vaječný
    • 3lžíceMouka pšeničná hladká
  • Na pokapání
    • 500gramůKompot mandarinkový
    • 1lžičkaLikér pomerančový
  • šlehačka
    • 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžíceCukr moučkový
    • 1lžičkaTresť vanilková
  • těsto
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
721 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
55 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
9 g
Cukr
29 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy vložíme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
  • 2
    120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu (1 - 2 dl) s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 3
    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 4
    Nastříháme pečicí papír velikosti formy na pečení. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
  • 5
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na něj položíme potravinářskou fólií, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.
  • 6
    Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečicího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
  • 7
    Připravíme krém: v míse vyšleháme 5 lžic krupicového cukru se třemi žloutky. Postupně k nim zašleháme 100 g Hery, 150 g sýra Lučiny, 230 g dýňového pyré a 2 lžíce vaječného koňaku, nakonec přimícháme 3 lžíce hladké mouky. Vyšlehaný krém dáme na koláčový korpus, uhladíme povrch, na něj klademe čokoládové kousky.
  • 8
    Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pomalu pečeme 40 - 45 minut do zlatova. Po 10 - 15 minutách koláč překryjeme alobalem, takto dále pečeme asi 20 minut. Poté alobal sejmeme a koláč dopečeme do zlatova.
  • 9
    Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, lžičku vanilkové příchuti a ještě chvilku šleháme.
  • 10
    Mandarinkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. Do 0,5 dl mandarinkové šťávy přimícháme lžičku pomerančového likéru.
  • 11
    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pokapeme připravenou mandarinkovou šťávou s likérem, ozdobíme šlehačkou, mandarinkami a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.