Celozrnný koláč s dýňovým krémem
80 min.
Ingredience
- krém
- 5lžicCukr krupice
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 30gramůČokoládové kousky
- 100gramůTuk Hera jedlý
- 150gramůSýr Lučina - termizovaný
- 230gramůDýňové pyré
- 2lžíceKoňak vaječný
- 3lžíceMouka pšeničná hladká
- Na pokapání
- 500gramůKompot mandarinkový
- 1lžičkaLikér pomerančový
- šlehačka
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- 1lžičkaTresť vanilková
- těsto
- 3gramyMouka pšeničná hladká
- 70gramůMouka pšeničná celozrnná
- 1špetkaSůl
- 1gramCukr moučkový
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaOcet vinný
- 2decilitryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
721 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
55 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
9 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Do mísy vložíme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
- 2120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu (1 - 2 dl) s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 4Nastříháme pečicí papír velikosti formy na pečení. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na něj položíme potravinářskou fólií, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.
- 6Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečicího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
- 7Připravíme krém: v míse vyšleháme 5 lžic krupicového cukru se třemi žloutky. Postupně k nim zašleháme 100 g Hery, 150 g sýra Lučiny, 230 g dýňového pyré a 2 lžíce vaječného koňaku, nakonec přimícháme 3 lžíce hladké mouky. Vyšlehaný krém dáme na koláčový korpus, uhladíme povrch, na něj klademe čokoládové kousky.
- 8Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pomalu pečeme 40 - 45 minut do zlatova. Po 10 - 15 minutách koláč překryjeme alobalem, takto dále pečeme asi 20 minut. Poté alobal sejmeme a koláč dopečeme do zlatova.
- 9Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, lžičku vanilkové příchuti a ještě chvilku šleháme.
- 10Mandarinkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. Do 0,5 dl mandarinkové šťávy přimícháme lžičku pomerančového likéru.
- 11Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pokapeme připravenou mandarinkovou šťávou s likérem, ozdobíme šlehačkou, mandarinkami a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.