Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky
95 min.
Ingredience
- 100gramůMouka žitná celozrnná
- 4,5decilitryVoda pitná
- 250gramůMouka pšeničná celozrnná
- 50gramůOvesné vločky
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaMed včelí
- 20gramůDroždí
- 50gramůOřechy lískové
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
295 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
7 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
9 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
- 2Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
- 3Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,5 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné celozrnné mouky a 50 gramů ovesných vloček. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
- 4Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku a pekárnu zapneme.
- 5V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
- 6Když pekárna upozorní zvukovým signálem na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta celé lískové oříšky.
- 7Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.