Celozrnný pšenično-žitný chléb z domácí pekárny
100 min.
Ingredience
- 3,5decilitryVoda pitná
- 400gramůMouka pšeničná celozrnná
- 200gramůMouka žitná celozrnná
- 0,5lžičkaMed včelí
- 2lžičkySůl
- 1,5lžičkyKmín drcený
- 0,5lžičkaFenykl obecný
- 5gramůDroždí sušené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
358 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
3 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
15 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme oba druhy smíchané mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.
- 2Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro celozrnný chléb, bochník o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku. Stiskneme tlačítko Start.
- 3Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na drátěné podložce, případně položený na vařečku, přikrytý utěrkou vychladnout.
- 4Horký chléb z žitné mouky nikdy nekrájíme, protože by mohl vzniknout tzv. "brousek".
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.