Český knedlík

50 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
513 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
7 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
2 g
Cukr
84 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rozmícháme žloutky v mléce a sodovce. Vlijeme do připravené mouky, osolíme a vypracujeme řidší těsto, které později zhoustne. Těsto necháme asi půl hodiny odpočinout.
  • 2
    Potom přidáme na kostičky nakrájené žemle (nejlépe starší nebo mírně zatvrdlé), promícháme a těsto rozdělíme na 3 díly.
  • 3
    Každý díl si položíme na moukou vysypané prkénko a vytvoříme podlouhlý knedlík. Knedlíky sesuneme z prkénka do vroucí osolené vody.
  • 4
    Vaříme je přiklopené a po chvilce var zmírníme. Knedlíky opatrně odddělíme ode dna.
  • 5
    Po 15 minutách varu je ve vodě obrátíme. Vaříme je celkem asi 25-30 minut.
  • 6
    Nakrájené žemle můžeme také osmažit na másle a vychladlé je přidat do těsta.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 14. 11. 2015
Český knedlík
Tento knedlík jsem vařila ke svátečnímu obědu se zelím a kuřecími stehny. Knedlík jsme si hned oblíbili. Místo třech knedlíků jsem udělala dva větší. Perfektně držel tvar a nepopraskal. Jsem hrdá na to, že se mi fakt povedl. Děkuji za recept.