Český knedlík
50 min.
Ingredience
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2kusyŽemle tuková
- 1lžičkaSůl
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 400gramůMouka pšeničná hrubá
- 1decilitrMinerální voda perlivá
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
513 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
7 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
2 g
Cukr
84 mg
Postup přípravy
- 1Rozmícháme žloutky v mléce a sodovce. Vlijeme do připravené mouky, osolíme a vypracujeme řidší těsto, které později zhoustne. Těsto necháme asi půl hodiny odpočinout.
- 2Potom přidáme na kostičky nakrájené žemle (nejlépe starší nebo mírně zatvrdlé), promícháme a těsto rozdělíme na 3 díly.
- 3Každý díl si položíme na moukou vysypané prkénko a vytvoříme podlouhlý knedlík. Knedlíky sesuneme z prkénka do vroucí osolené vody.
- 4Vaříme je přiklopené a po chvilce var zmírníme. Knedlíky opatrně odddělíme ode dna.
- 5Po 15 minutách varu je ve vodě obrátíme. Vaříme je celkem asi 25-30 minut.
- 6Nakrájené žemle můžeme také osmažit na másle a vychladlé je přidat do těsta.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 14. 11. 2015
Český knedlík
Tento knedlík jsem vařila ke svátečnímu obědu se zelím a kuřecími stehny. Knedlík jsme si hned oblíbili. Místo třech knedlíků jsem udělala dva větší. Perfektně držel tvar a nepopraskal. Jsem hrdá na to, že se mi fakt povedl. Děkuji za recept.