Cheesecake s ibiškem, malinami a granátovým jablkem
100 min.
Ingredience
- 200gramůCelozrnné sušenky
- 100gramůMáslo čerstvé
- 150gramůMaliny
- 50gramůčokoládové čočky bílé
- 6plátkůŽelatina bílá plátky
- 250gramůSýr Ricotta
- 180gramůCukr krupice
- 150mililitrůZakysaná smetana
- 100mililitrůSirup ibiškový
- 2lžíceSirup Monin - granátové jablko
- 12kusůIbiškový květ sušený
- 1lžíceGranátové jablko semínka
- 300gramůSýr krémový
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
308 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
21 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
886 mg
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Začínáme přípravou sušenkového základu. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry rozmixujeme, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem rozdrtíme na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy a smícháme s rozehřátým máslem. Sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno kulaté dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Základ posypeme malinami a bílými čokoládovými čočkami.
- 2Vodou přelijeme plátky želatiny a necháme je změknout.
- 3Do velké mísy dáme smetanový sýr a ricottu, 100 gramů krupicového cukru a zakysanou smetanu a vše důkladně prošleháme do hladkého krému.
- 4Ibiškový sirup a růžový likér nebo sirup nalijeme do žáruvzdorné misky a zahřejeme. Vymačkáme tekutiny ze želatiny a změklé plátky dáme do teplého sirupu, mícháme, dokud se nerozpustí. Přecedíme do mísy s krémem, odstraníme všechny kousky nerozpuštěné želatiny, mícháme dokud není hmota opět hustá a hladká. Takto připravenou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě a cheesecake uložíme na 3 - 4 hodiny do chladničky, aby pořádně ztuhl.
- 5Do rendlíku s těžkým dnem dáme 80 gramů krupicového cukru a zahříváme dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Nesmíme ho spálit. Rendlíkem občas potřeseme, ale nemícháme. Když karamel získá zlatohnědou barvu, odstavíme rendlík a necháme zchladnout. Jakmile začne houstnout, nakapeme jím pomocí vidličky ozdobné spirálky a linky na pečicí papír nebo silikonovou podložku. Takto vytvořené ozdoby necháme vychladnout a vložíme je do nádoby se vzduchotěsným uzávěrem, protože na vzduchu by se stal karamel příliš lepkavý. Proto je nejlepší ozdoby začít dělat asi hodinu před tím, než budeme cheesecake podávat. Těsně před podáváním dezert ozdobíme. Okolo okraje můžeme rozmístit ibiškové květy a povrch posypeme karamelovými ozdobami a míšky z granátových jablek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.