Cheesecake s mátovou kůrou
80 min.
Ingredience
- 180gramůOvesné sušenky čokoládové
- 60gramůMáslo čerstvé
- 250gramůČokoláda bílá
- 250gramůMascarpone
- 2lžičkyMátová příchuť
- 5kusůPeprmintová cukrová hůlka
- 1lžičkaTresť vanilková
- 1litrVoda pitná
- 250mililitrůCréme fraiche
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
297 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
26 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
42 mg
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Začneme přípravou sušenkovým základem. Rozmixujeme čokoládové ovesné sušenky ( např. Hobnobs ), nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno otevírací dortové formy o průměru 20 cm, kterou jsme předtím vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem.
- 2Příprava náplně. Rozehřejeme 100 g bílé čokolády v žáruvzdorné misce, kterou postavíme na rendlík s vroucí vodou. Pak misku odstavíme a necháme vychladnout, ale čokoláda nesmí ztuhnout. Prošleháme v míse mascarpone a crème fraîche. Vmícháme zchladlou bílou čokoládu a vanilkovou a mátovou příchuť. Čokoláda musí být při přilévání opravdu chladná, jinak začne v náplni hrudkovatět. Hotovou náplň naneseme na sušenkový základ a uhladíme povrch. Alespoň na 3 hodiny necháme v chladničce ztuhnout.
- 3Příprava mátové kůry. 150 gramů bílé čokolády rozehřejeme v žáruvzdorné misce postavené na rendlík s vroucí vodou. Odstavíme a do čokolády vmícháme lžičku mátové příchuti. Čokoládu v tenké vrstvě nalijeme na silikonovou podložku nebo na pečicí papír. Rozdrtíme válečkem cukrové hůlky - candy cane v plastovém sáčku a drťí posypeme bílou čokoládu. Necháme v chladničce ztuhnout.
- 4Až před podáváním vyjmeme cheesecake z formy a dáme ho na tác. Nakrájíme ostrým nožem mátovou kůru na dlouhé kousky a ozdobíme jimi koláč. Po naporcování získáme 12 dílů fantastického dezertu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.