Chléb focaccia s bylinkami

55 min.
Itálie

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
329 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
5 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
3 g
Cukr
685 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uděláme uprostřed důlek. Pomalu vmícháme 2 lžíce olivového oleje a většinu množství vody. Zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • 2
    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně prohněteme. Vložíme těsto zpět do mísy a vmícháme nadrobno nakrájené čerstvé bylinky podle vlastního výběru. Poté opět vyklopíme na vál a důkladně prohněteme.
  • 3
    Mísu vypláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vyrobíme kouli, kterou vložíme do omaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nebude mít dvojnásobný objem.
  • 4
    Pečící plech posypeme polentou neboli kukuřičnou krupicí. Těsto vyklopíme na vál a opět prohněteme. Přiklopíme mísou a necháme dalších 10 minut kynout.
  • 5
    Z vykynutého těsta vytvarujeme kruh o průměru 25 cm a tlošťce 1 cm. Přeneseme na plech a opět necháme kynout, tentokrát 15 minut.
  • 6
    Prstem namočeným v oleji vytvoříme v těstě důlky, pokapeme jej zbývajícím olivovým olejem a zlehka posypeme hrubou mořskou solí.
  • 7
    Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut, dokud bochník nezezlátne. Chléb musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě. Po upečení necháme důkladně vychladnout na drátěné podložce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.