Chléb focaccia s bylinkami
55 min.
Ingredience
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 300mililitrůVoda pitná
- 3lžíceOlej olivový extra panenský
- 4lžíceBylinky čerstvé - svazek
- 1baleníDroždí sušené
- 1špetkaSůl mořská
- 2lžícePolenta
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
329 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
5 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
3 g
Cukr
685 mg
Postup přípravy
- 1V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uděláme uprostřed důlek. Pomalu vmícháme 2 lžíce olivového oleje a většinu množství vody. Zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
- 2Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně prohněteme. Vložíme těsto zpět do mísy a vmícháme nadrobno nakrájené čerstvé bylinky podle vlastního výběru. Poté opět vyklopíme na vál a důkladně prohněteme.
- 3Mísu vypláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vyrobíme kouli, kterou vložíme do omaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nebude mít dvojnásobný objem.
- 4Pečící plech posypeme polentou neboli kukuřičnou krupicí. Těsto vyklopíme na vál a opět prohněteme. Přiklopíme mísou a necháme dalších 10 minut kynout.
- 5Z vykynutého těsta vytvarujeme kruh o průměru 25 cm a tlošťce 1 cm. Přeneseme na plech a opět necháme kynout, tentokrát 15 minut.
- 6Prstem namočeným v oleji vytvoříme v těstě důlky, pokapeme jej zbývajícím olivovým olejem a zlehka posypeme hrubou mořskou solí.
- 7Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 15 minut, dokud bochník nezezlátne. Chléb musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě. Po upečení necháme důkladně vychladnout na drátěné podložce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.