Chléb z pohankové mouky
120 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pohanková
- 300mililitrůVoda pitná
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 50gramůMáslo čerstvé
- 15gramůTuk
- 50gramůDroždí
- 1špetkaCukr moučkový
- 15gramůSůl
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
578 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
12 g
Sacharidy
100 g
Vláknina
250 mg
Cukr
237 mg
Postup přípravy
- 1Do hrníčku rozdrobíme droždí, zalijeme troškou horké vody, přidáme špetku cukru, špetku hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy nasypeme pohankovou mouku, osolíme, zalijeme vroucí vodou, promícháme a necháme vychladnout. K vychladlé mouce přidáme rozpuštěné máslo, přisypeme hladkou mouku, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto znovu prohněteme a opět necháme 20 minut kynout.
- 2Pekáček vymažeme tukem, vložíme do něj těsto, necháme ještě pár minut kynout, pak ho pomažeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 50 minut.
- 3Chléb vyndáme, necháme vychladnout a používáme jako běžný pšeničný chléb.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.