Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny
85 min.
Ingredience
- 4decilitryVoda pitná
- 550gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 2,5gramyDroždí sušené
- 150gramůPšeničné klíčky
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
306 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
2 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
22 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.
- 3Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné mouky s kmínem a kypřícím práškem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
- 4Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.
- 5Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 6V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta av případě potřeby přilijeme vodu.
- 7Když pekárna zvukovým signálem upozorní na přidání přísad, přisypeme k těstu neklíčené obilí. Některé přístoje zvokové znamení nemají, v tom případě obilí přidáme 5 minut před ukončením cyklu hnětení - míchání.
- 8Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.