Chléb z žitné mouky s naklíčeným obilím z domácí pekárny

85 min.

Ingredience

    • 4decilitryVoda pitná
    • 550gramůMouka žitná celozrnná
    • 1lžíceSušený žitný kvásek
    • 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
    • 1,5lžičkySůl
    • 1lžičkaKmín drcený
    • 2,5gramyDroždí sušené
    • 150gramůPšeničné klíčky
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
306 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
2 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
22 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
  • 2
    S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.
  • 3
    Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné mouky s kmínem a kypřícím práškem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
  • 4
    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.
  • 5
    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
  • 6
    V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta av případě potřeby přilijeme vodu.
  • 7
    Když pekárna zvukovým signálem upozorní na přidání přísad, přisypeme k těstu neklíčené obilí. Některé přístoje zvokové znamení nemají, v tom případě obilí přidáme 5 minut před ukončením cyklu hnětení - míchání.
  • 8
    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.