Chléb žitný

90 min.

Ingredience

Počet porcí:
15

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
249 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
2 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
240 mg
Cukr
30 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hrnku s vlažnou vodou rozdrobíme droždí, přidáme trošku žitné mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou žitnou mouku, sůl, kmín, přilijeme kvásek, zbylou vlažnou vodu a důkladně vypracujeme těsto, prohněteme, a necháme kynout nejméně 2 hodiny.
  • 2
    Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky, plech posypeme hladkou mouku a bochníky na něj položíme vedle sebe. Necháme kynout ještě hodinu. Povrch chleba potřeme studenou vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna asi hodinu.
  • 3
    Vychladlý chléb používáme jako běžné pečivo.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.