Chléb žitný
90 min.
Ingredience
- 1000gramůMouka žitná
- 50gramůDroždí
- 600mililitrůVoda pitná
- 20gramůSůl
- 20gramůKmín celý
- 100gramůMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
249 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
2 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
240 mg
Cukr
30 mg
Postup přípravy
- 1Do hrnku s vlažnou vodou rozdrobíme droždí, přidáme trošku žitné mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou žitnou mouku, sůl, kmín, přilijeme kvásek, zbylou vlažnou vodu a důkladně vypracujeme těsto, prohněteme, a necháme kynout nejméně 2 hodiny.
- 2Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky, plech posypeme hladkou mouku a bochníky na něj položíme vedle sebe. Necháme kynout ještě hodinu. Povrch chleba potřeme studenou vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna asi hodinu.
- 3Vychladlý chléb používáme jako běžné pečivo.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.