Chléb žitný kváskový

45 min.
Evropa

Ingredience

    • 2,4decilitryChlebový kvásek
    • 1decilitrVoda pitná
    • 2lžíceOlej olivový
    • 1lžíceCukr krupice
    • 1lžičkaSůl
    • 350gramůMouka pšeničná hladká
    • 100gramůMouka žitná
    • 0,5lžičkaDroždí sušené
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
285 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
3 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
90 mg
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2,4 dl kvásku a vodu, přidáme olej, cukr a sůl. Oba druhy mouky smícháme a přisypeme tak, aby jejich směs zcela pokryla vodu s přísadami, vše poprášíme droždím.
  • 2
    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  • 3
    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
  • 4
    Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme ho na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý poprášíme moukou a ostrým nožem do něj uděláme několik zářezů.
  • 5
    Troubu předehřejeme na 220°C a chléb v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, až má zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 31. 12. 2017
Chléb žitný kváskový
Výborný chléb 🙂