Chleba z žitné mouky

160 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1177 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
18 g
Sacharidy
219 g
Vláknina
11 g
Cukr
17 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Žitnou mouku smícháme s 450 ml horké vody, melasou, mákem, máslem a solí a necháme vychladnout.
  • 2
    V misce necháme rozpustit droždí se 125 ml vlažné vody. Poté vmícháme do směsi spolu s hladkou moukou a na pomoučeném válu vypracujeme hladké těsto. Necháme je na teple kynout zhruba 70 minut, "srazíme" je a necháme dokynout asi 30 minut.
  • 3
    Troubu předehřejeme na 180°C, plech posypeme hrubou moukou a chleba pečeme asi 40 minut. Chleba je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme chleba na mřížku, aby úplně vychladl.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.