Chleba z žitné mouky
160 min.
Ingredience
- 70gramůMáslo čerstvé
- 125mililitrůMelasa
- 575mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceDroždí sušené
- 2lžičkyMák - semena
- 850gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 200gramůMouka žitná bílá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1177 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
18 g
Sacharidy
219 g
Vláknina
11 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Žitnou mouku smícháme s 450 ml horké vody, melasou, mákem, máslem a solí a necháme vychladnout.
- 2V misce necháme rozpustit droždí se 125 ml vlažné vody. Poté vmícháme do směsi spolu s hladkou moukou a na pomoučeném válu vypracujeme hladké těsto. Necháme je na teple kynout zhruba 70 minut, "srazíme" je a necháme dokynout asi 30 minut.
- 3Troubu předehřejeme na 180°C, plech posypeme hrubou moukou a chleba pečeme asi 40 minut. Chleba je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme chleba na mřížku, aby úplně vychladl.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.