Chlebíček s hrozinkami
75 min.
Ingredience
- 1lžíceTuk rostlinný
- 1lžíceDroždí sušené
- 220gramůHrozinky
- 1lžíceRum
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaSůl
- 115gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCukr krupice
- 800gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 450mililitrůMléko polotučné
- 1lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaPomerančová kůra
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
611 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
16 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
5 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem.
- 2V misce smícháme droždí se 125 ml vlahého mléka a necháme odstát. Hrozinky (může být polovina sultánek) polijeme rumem, vmícháme strouhaný muškátový oříšek, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a necháme vsáknout. Máslo necháme rozpustit.
- 3Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylé mléko, droždí, cukr, vejce rozšlehané se šlehačkou, polovinu rozpuštěného másla a vše řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, z nichž každou vyválíme na pruh takové šíře, jako je délka pečicí formy. Pruhy potřeme zbylým rozpuštěným máslem, posypeme hrozinkovou směsí a srolujeme. Poté těsto vložíme do forem a necháme na teplém místě dokynout.
- 4Pečeme asi patnáct minut v troubě předehřáté na 220°C, teplotu poté snížíme na 180°C a pečeme dalších třicet minut dozlatova. Na mřížce necháme pečivo vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.