Chlebové žemle

90 min.
Česká republika

Ingredience

    • 2lžičkyDroždí
    • 350mililitrůVoda pitná
    • 500gramůMouka polohrubá
    • 1špetkaSůl
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
437 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
2 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
5 g
Vápník
28 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100ml vlažné vody. Necháme ve vodě rozpustit, přidáme všechnu mouku a špetku soli. Těsto lehce promícháme, zakryjeme a dáme na 15 minut na teplé místo kynout. Do těsta přidáme dalších 100ml vody a pořádně promícháme. Pokud je těsto stále málo vlhké, přidáme další vodu.
  • 2
    Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně 5 minut hněteme. Poté opět vložíme zpět do mísy a necháme hodinu a půl kynout.
  • 3
    Těsto rozdělíme na 8 kousků a vytvarujeme kulaté žemle. Dáme do trouby a pečeme na 220 stupňů cca 40 minut. Poté vyndáme a nůžkami nastřihneme žemle křížem na povrchu. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 25 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.