Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní
50 min.
Ingredience
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 450gramůMouka pšeničná hladká
- 1,5lžičkyDroždí sušené
- 4lžíceZakysaná smetana
- 6lžicCukr třtinový
- 1lžíceSkořice mletá
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 100gramůRozinky tmavé
- 1,75decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
919 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
28 g
Sacharidy
152 g
Vláknina
721 mg
Cukr
50 g
Postup přípravy
- 1Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
- 2Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- 4Během programu připravíme náplň. V misce smícháme zakysanou smetanu, třtinový cukr, skořici, muškátový oříšek a rozinky. Jedno vejce rozšleháme na potření šneka.
- 5Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech přibližně 45 x 30 cm a potřeme smetanovou směsí tak, aby na okraji zůstal asi 2,5 cm široký pruh bez náplně.
- 6Těsto po delší straně svineme a kraje přitiskneme k sobě.
- 7Závin dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutého šneka propíchneme dlouhou grilovací jehlou, aby se během pečení nerozvinul, a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- 8Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a šneka pečeme přibližně 30 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.