Chodské ovocné knedlíky sypané mákem
33 min.
Ingredience
- 2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5gramMáslo čerstvé
- Na posypání
- 8lžicMák - semena
- 4lžíceCukr moučkový
- 2kusyCukr vanilka
- Těsto
- 300gramůBrambory vařené ve slupce
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 1decilitrMléko polotučné
- 0,5lžičkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 120gramůMouka pšeničná hrubá
- 1kilogramŠvestky
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
472 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
7 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
8 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Mák jemně pomeleme a smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Nečervavé zralé švestky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- 2Ještě teplé uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko, sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto v míse zpracujeme, dáme na pomoučený vál a znovu ho rukama uhněteme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, protože se nesmí lepit. Vyválíme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme jej na dílky široké asi 2 cm. Do středu každého dílku vložíme švestku a dobře ji zabalíme.
- 3V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 6-8 minut.
- 4Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme připraveným mákem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.