Ciabatta - italský domácí chléb
70 min.
Ingredience
- Těsto I
- 350gramůMouka chlebová
- 2,5decilitryVoda pitná
- 4lžíceMléko polotučné
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 20gramůDroždí
- Těsto II
- 350gramůMouka chlebová
- 2,5decilitryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 20gramůDroždí
- 1lžíceOlej olivový
- 0,5lžíceOcet vinný
- 1lžičkaKmín drcený
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
338 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
3 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
2 g
Cukr
719 mg
Postup přípravy
- 1Na domácí italský chléb zvaný ciabatta nejdříve připravíme kvásek. Několik hodin dopředu si dáme do misky 150 g pšeničné chlebové mouky, 1,5 dl vlažné vody s 3-4 lžíce mléka, 0,5 lžičky cukru a 20 g droždí. Misku zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
- 2Do větší mísy nasypeme 350 g pšeničné chlebové mouky se solí, přidáme rozdrobené droždí (20 g), lžíci olivového oleje, 0,5 lžíce octa, drcený kmín a 1,5 lžičku soli. Vše promícháme, přidáme první vykynutý kvásek, znovu promícháme a těsto důkladně uhněteme (nejlépe rukou).
- 3Vypracované těsto by mělo být polotuhé - spíš řidší, hladké, vláčné. Pokud by se trošku lepilo, nevadí. Těsto poprášíme moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme kynout asi 3 hodiny.
- 4Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál (2-3 lžíce hladká mouka) a rozdělíme na dvě části. Každý díl opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vysypaný moukou. Opatrně je vytáhneme do délky tak, že si předtím ruce pomoučíme. Taháme opatrně, abychom nevyhnali z těsta vzduchové bubliny. Pokud by se těsto rozlilo do stran, můžeme je podélně v polovině překlopit. Vytáhnuté těsto je ve tvaru rozpláclé veky. Obě těsta dáme na jeden plech, necháme je nezakryté ještě asi 15-20 minut kynout. Pak rozehřejeme troubu na 220°C a dospod trouby dáme hrneček s vodou. Obě ciabatty upečeme.
- 5Chléb pečeme přibližně 30-40 minut. Můžeme jej v polovině pečení překrýt pečícím papírem. Upečený chléb má zlatohnědou kůrku a zní na poklep dutě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 10. 11. 2021
Ciabatta - italský domácí chléb
5 min. na panvi s plným výkonem? to zkouset nebudu. :-)
Ale těsto už kyne. tak jestli nezlenivím dam referenci :-)