Citronová bábovka s jogurtem
85 min.
Ingredience
- 415gramůCukr moučkový
- 225gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkyCitronová kůra
- 85mililitrůCitronová šťáva
- 250mililitrůJogurt bílý
- 4kusyVejce slepičí
- 285gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSoda jedlá
- 3lžíceMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
808 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
37 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
2 g
Cukr
70 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180°C.
- 2Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- 3Žloutky oddělíme od bílků.
- 4V míse do pěny šlehačem ušleháme změklé máslo a 300 g cukru. Postupně zašleháme 4 žloutky, strouhanou citronovou kůru a 85 ml citronové šťávy.
- 5Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva.
- 6V další míse našleháme pevný sníh ze 4 bílků a soli. Do máslové směsi vmícháme sypkou směs a opatrně ušlehané bílky.
- 7Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 50 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Ve formě necháme bábovku zchladnout asi 15 minut, poté vyklopíme na mřížku, kde bábovka vychladne.
- 8Připravíme si jogurtovou polevu. V míse smícháme 115 g prosátého moučkového cukru s 2 lžícemi citronové šťávy a jogurtu přidáme jen tolik, abychom utvořili hladkou polevu.
- 9Bábovku polijeme polevou na pergamenovém papíře a než bábovku podáváme, necháme polevu řádně ztuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.