Citronová bábovka s jogurtem

85 min.
Evropa

Ingredience

    • 415gramůCukr moučkový
    • 225gramůMáslo čerstvé
    • 2lžičkyCitronová kůra
    • 85mililitrůCitronová šťáva
    • 250mililitrůJogurt bílý
    • 4kusyVejce slepičí
    • 285gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
    • 1špetkaSůl
    • 1lžičkaSoda jedlá
    • 3lžíceMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
808 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
37 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
2 g
Cukr
70 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu předehřejeme na 180°C.
  • 2
    Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • 3
    Žloutky oddělíme od bílků.
  • 4
    V míse do pěny šlehačem ušleháme změklé máslo a 300 g cukru. Postupně zašleháme 4 žloutky, strouhanou citronovou kůru a 85 ml citronové šťávy.
  • 5
    Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva.
  • 6
    V další míse našleháme pevný sníh ze 4 bílků a soli. Do máslové směsi vmícháme sypkou směs a opatrně ušlehané bílky.
  • 7
    Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 50 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Ve formě necháme bábovku zchladnout asi 15 minut, poté vyklopíme na mřížku, kde bábovka vychladne.
  • 8
    Připravíme si jogurtovou polevu. V míse smícháme 115 g prosátého moučkového cukru s 2 lžícemi citronové šťávy a jogurtu přidáme jen tolik, abychom utvořili hladkou polevu.
  • 9
    Bábovku polijeme polevou na pergamenovém papíře a než bábovku podáváme, necháme polevu řádně ztuhnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.