Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem
75 min.
Ingredience
- Koňakový sirup
- 100gramůCukr krupice
- 2lžíceMed včelí
- 12mililitrůMartell cognac
- 75mililitrůCitrónová kůra
- 0,5lžíceZázvor celý
- Medový krém
- 300gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMed včelí
- 85mililitrůCitrónová šťáva
- 12mililitrůMartell cognac
- 675gramůCukr moučkový
- 0,5lžičkaTresť vanilková
- Těsto
- 1lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 100gramůCukr krupice
- 300gramůMáslo čerstvé
- 5kusůVejce slepičí
- 1kusVanilkový lusk
- 3lžíceMléko plnotučné
- 85lžicCitrónová šťáva
- 75lžicCitrónová kůra
- 245gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSoda jedlá
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaZázvor mletý
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
786 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
44 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
719 mg
Cukr
77 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Kousek zázvoru oloupeme.
- 2Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
- 3Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
- 4Za stálého šlehání přidáme citrónovou šťávu a kůru, vanilku s mlékem a šleháme dalších 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky do 2/3.
- 5Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- 6Připravíme si medový krém: moučkový cukr prosijeme do mísy. V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr, vanilkový extrakt, med, citrónovou šťávu a koňak. Směs šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný.
- 7Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou hubočkou a naneseme ho na vychladlé těsto v košíčkách a do krému si uděláme malou jamku.
- 8Připravíme si koňakový sirup: do kastrólku dáme krupicový cukr, med, koňak, citrónovou kůru a kousek zázvoru. Vše promícháme a při střední teplotě necháme cukr rozpustit. Sirup vaříme asi 5 minut, musí získat pouze průhlednou konzistenci. Pak vyjmeme kousek zázvoru. Sirupem pokapeme připravené cucakes tak, aby sirup zůstal v utvořené jamce krému a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.