Citronový koláč s bílkovou pěnou

125 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
501 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
26 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
1 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koláčovou formu vymažeme tukem.
  • 2
    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a sedmdesáti gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj. Těsto přehneme do vnitřku formy a celý okraj těsta mírně zvlníme. Těsto ve formě dáme na patnáct minut do chladničky, dno těsta propíchejte vidličkou, položte na ně pergamenový papír a vyložte fazolemi. Pečte asi dvanáct minut v troubě předehřáté na 200°C, poté odstraňte papír i fazole a pečte ještě asi sedm minut.
  • 3
    Dvě stě padesát ml vody, citronovou šťávu a ustrouhanou kůru, sto patnáct gramů moučkového cukru a třicet gramů másla necháme přejít varem. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku, lžíci vody a našlehané tři žloutky. Směs přilijeme k převařené citronové směsi a za stálého míchání vaříme asi pět minut, až směs zhoustne. Poté ji přikryjeme fólií a necháme vychladit. Mezi tím ušlehejte pevný sníh ze tří bílků a šesti lžic moučkového cukru.
  • 4
    Vychlazenou citronovou směs rozprostřeme na těsto, na něj dáme sníh a pečeme asi patnáct minut, až bílky zrůžoví.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.