Citronový koláč s bílkovou pěnou
125 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 100gramůMáslo čerstvé
- 280mililitrůVoda pitná
- 3lžíceMouka kukuřičná
- 1lžičkaZakysaná smetana
- 125gramůCukr moučkový
- 3kusyVejce slepičí
- 140gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceCitronová kůra
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
501 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
26 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
1 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a sedmdesáti gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj. Těsto přehneme do vnitřku formy a celý okraj těsta mírně zvlníme. Těsto ve formě dáme na patnáct minut do chladničky, dno těsta propíchejte vidličkou, položte na ně pergamenový papír a vyložte fazolemi. Pečte asi dvanáct minut v troubě předehřáté na 200°C, poté odstraňte papír i fazole a pečte ještě asi sedm minut.
- 3Dvě stě padesát ml vody, citronovou šťávu a ustrouhanou kůru, sto patnáct gramů moučkového cukru a třicet gramů másla necháme přejít varem. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku, lžíci vody a našlehané tři žloutky. Směs přilijeme k převařené citronové směsi a za stálého míchání vaříme asi pět minut, až směs zhoustne. Poté ji přikryjeme fólií a necháme vychladit. Mezi tím ušlehejte pevný sníh ze tří bílků a šesti lžic moučkového cukru.
- 4Vychlazenou citronovou směs rozprostřeme na těsto, na něj dáme sníh a pečeme asi patnáct minut, až bílky zrůžoví.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.