Čokoládové briošky pro alergiky na vejce a ořechy

85 min.
Evropa

Ingredience

  • Na dokončení
    • 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžíceCukr krystal
    • 200gramůČokoláda hořká
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
366 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
21 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
3 g
Cukr
15 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V misce smícháme mouku (dvě lžíce si schováme stranou na pomoučnění válu), sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
  • 2
    15 g pokrájeného změklého másla rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
  • 3
    Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Pak opakujeme ještě jednou do třetice.
  • 4
    Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
  • 5
    Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádné máslo. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme.
  • 6
    Vyválíme těsto do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců.
  • 7
    Pečicí papír pomažeme máslem.
  • 8
    V misce promícháme smetanu s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vykukovaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout asi 40 minut.
  • 9
    Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.