Čokoládové dortíky Ambiente
58 min.
Ingredience
- 1500gramůPomeranče
- 320gramůMáslo čerstvé
- 300mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 50gramůBadyán
- 150gramůMed včelí
- 200gramůČokoláda hořká
- 5kusůVejce slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 150gramůNugát světlý
- 100gramůCukr moučkový
- 200gramůPistácie
- 800gramůZmrzlina vanilková
- Višňové coulis Ambiente [47065]
- 1,05kilogramyVišně
- 280gramůCukr krystal
- 168gramůVíno portské
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1377 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
65 g
Sacharidy
143 g
Vláknina
9 g
Cukr
101 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme medovou omáčku s pomeranči. Oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky, které zbavíme slupky, vypeckujeme a vložíme do mísy. V rendlíku rozpustíme 100 g másla, přidáme 300 ml smetany s badyánem a přivedeme pomalu k varu. Přidáme 150 g medu, krátce povaříme a přes jemný cedník přelijeme přes pomerančové dílky. Omáčku dáme vychladit do lednice.
- 2Nastrouháme kvalitní hořkou čokoládu a necháme ji rozehřát ve vodní lázni Do rozpuštěné čokolády přidáme 200 g másla a mícháme, až se spolu zcela spojí. Vejce vyšleháme s cukrem, promícháme s čokoládovou hmotou, přidáme mouku, pomalu dobře promícháme a dáme na 10 minut do lednice odstát.
- 3Odstáté těsto opět promícháme a rozdělíme do 1,5 dl varných kalíšků, vymazaných 20 g másla, doprostřed každého kalíšku vložíme nugát, nakrájený na 1,5 cm kostky.
- 4Dortíky pečeme asi 8 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Správně upečený dortík by měl být uvnitř ve velikosti oříšku syrový, nugát má téci.
- 5Upečené dortíky posypeme moučkovým cukrem a rozdělíme na talíře.
- 6Servírujeme je s medovou pomerančovou omáčkou, višňovým coulis Ambiente a s koulí vanilkové zmrzliny posypané pistáciovými oříšky.
- 8Višňové coulis Ambiente [47065]:
- 9Višně vypeckujeme, přitom zachycujeme vytékající šťávu, dáme i se šťávou do kastrolu a zasypeme cukrem. Vaříme na mírném ohni. Když se cukr rozpustí, zalijeme portským vínem Tawny, přidáme plamen a mícháme, dokud se téměř všechna tekutina nevyvaří.
- 10Konzistence coulis je podobná husté marmeládě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.