Čokoládové fudge
100 min.
Ingredience
- 235mililitrůVoda pitná
- 390gramůCukr krupice
- 2lžíceKukuřičný sirup
- 310gramůMléko zahuštěné slazené
- 110gramůČokoláda mléčná dia
- 39gramůMáslo čerstvé
- 110gramůOřechy pekanové
- 1lžíceTresť vanilková
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
19 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
1 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm a alobal postříkáme olejem ve spreji.
- 2235 ml vody vlijeme do rendlíku o objemu 3,6 litru, přidáme cukr, světlý kukuřičný sirup a sůl, mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme k varu a do sirupu vmícháme slazené kondenzované mléko.
- 3Směs znovu přivedeme k varu a vložíme do ní cukrářský teploměr. nemícháme a zahřejeme na 114 °C. Odstavíme rendlík a směs v něm posypeme nadrobno nakrájenou neslazenou čokoládou, pokapeme vanilkovou příchutí, navrch nasypeme na kostičky nakrájené máslo, ale nemícháme! Vše necháme ležet na povrchu, protože kdybychom hmotu hned promíchali, vytvořily by se v ní cukrové krystaly a fudge by bylo zrnité. Necháme hmotu v rendlíku zcela vychladnout, aniž bychom rendlíkem nějak pohybovali.
- 4Když směs vychladne na 49 °C, vyjmeme teploměr a začneme vařečkou energicky hmotu míchat. Ze začátku bude lesklá a hustá, na povrchu s vrstvou másla. Jak se však začne máslo zapracovávat, hmota se stane méně lesklou. Po pěti až deseti minutách míchání už bude mít matný vzhled čokoládové polevy a fudge začne tuhnout, proto rychle přidáme nahrubo nakrájené vlašské, nebo pekanové ořechy, do hmoty je vmícháme a hmotu přelijeme do připravené pečicí mísy a uhladíme ji.
- 5Necháme tuhnout při pokojové teplotě asi 45 minut, poté fudge opatrně vyklopíme, zbavíme alobalu a pokrájíme na čtverečky o stranách asi 2,5 cm. Tímto způsobem získáme 740 gramů bonbonů. Jednotlivě je pečlivě zabalíme do potravinářské folie a uchováváme je ve vzduchotěsné nádobě, kde nám fudge vydrží až měsíc. Fudge podáváme když dojde do pokojové teploty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.