Čokoládový dezert s peprmintovým krémem
52 min.
Ingredience
- 50gramůČokoláda mléčná
- 30gramůPistácie
- krém
- 1,75decilitryCitronová šťáva
- 1špetkaSůl
- 50gramůCukr krupice
- 1lžíceCitronová kůra
- 0,8decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceLikér peprmintový
- 4lžíceLikér čokoládový
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- šlehačka
- 0,8decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- těsto
- 130gramůSušenky BeBe kakaové
- 70gramůMáslo čerstvé
- 50lžicCukr krupice
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
960 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
32 g
Sacharidy
163 g
Vláknina
2 g
Cukr
140 g
Postup přípravy
- 1Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci cukru. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
- 2Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 12-15 minut.
- 3Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžicí nastrouhané citronové kůry, 50 g cukru krupice a 1 špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme, až do doby, kdy zažne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.
- 4Do kastrolku dáme želatinu, přilijeme 0.8 dl smetany a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak přimícháme 3 lžíce peprmintového likéru, 4 lžíce čokoládového likéru, vyšlehané 4 žloutky a 50 g cukru. Za stálého šlehání želatinu se žloutky přivedeme k varu, vaříme je 30-60 sekund (podle návodu) a hned odstavíme z plotny. Pak směs chvíli mícháme do doby, kdy bude mít správnou konzistenci hustoty.
- 52.2 dl vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme, až bude dostatečně hustá. Postupně budeme zapracovávat šlehačku do krému, který potom navrstvíme na korpus.
- 6Krém posypeme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme pistáciovými oříšky a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.
- 7Vychlazený dezert nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.