Čokoládový dezert s peprmintovým krémem

52 min.

Ingredience

  • krém
  • šlehačka
    • 0,8decilitrSmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžíceCukr moučkový
  • těsto
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
960 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
32 g
Sacharidy
163 g
Vláknina
2 g
Cukr
140 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci cukru. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
  • 2
    Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 12-15 minut.
  • 3
    Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžicí nastrouhané citronové kůry, 50 g cukru krupice a 1 špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme, až do doby, kdy zažne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.
  • 4
    Do kastrolku dáme želatinu, přilijeme 0.8 dl smetany a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak přimícháme 3 lžíce peprmintového likéru, 4 lžíce čokoládového likéru, vyšlehané 4 žloutky a 50 g cukru. Za stálého šlehání želatinu se žloutky přivedeme k varu, vaříme je 30-60 sekund (podle návodu) a hned odstavíme z plotny. Pak směs chvíli mícháme do doby, kdy bude mít správnou konzistenci hustoty.
  • 5
    2.2 dl vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme, až bude dostatečně hustá. Postupně budeme zapracovávat šlehačku do krému, který potom navrstvíme na korpus.
  • 6
    Krém posypeme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme pistáciovými oříšky a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.
  • 7
    Vychlazený dezert nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.