Čokoládový dort
75 min.
Ingredience
- 150gramůČokoláda na vaření
- 175gramůMáslo čerstvé
- 2gramyCukr moučkový
- 7kusůVejce slepičí
- 125gramůStrouhanka
- 6lžicMarmeláda meruňková
- Na polevu
- 150gramůČokoláda na vaření
- 1lžíceCukr krupice
- 2lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
259 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
17 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Rozlámeme čokoládu na vaření, kousky vložíme do menšího hrnku. Hrnek s čokoládou vložíme do větší nádoby, ve vodní lázni rozpouštíme a mícháme do hladka. Čokoládovou směs vlijeme do mísy, vložíme do ní změklé máslo. Kuchyňským robotem se šlehacími metlami, nastavenými na nejvyšší rychlost, směs šleháme a postupně po lžících přidáváme cukr, dokud směs nezhoustne. Rozklepneme všech sedm vajec. Tři bílky si odložíme stranou pro výrobu sněhu, jeden bílek ponecháme pro přípravu polevy.
- 2Do směsi postupně zašleháváme tři celá vejce a čtyři žloutky.
- 3Pak snížímíme rychlost šlehače, do vyšlehané směsi přidáme strouhanku. Z odložených tří bílků našleháme tuhý sníh, opatrně ho vmícháme do vzniklého těsta. Hotové promíchané těsto nalijeme do dortové formy o průměru 28 centimetrů. Předehřejeme si troubu na 190 °C, následně dort pečeme 45 minut.
- 4Hotový upečený korpus dortu rozkrojíme podélně dortovým nožem, ochlazeným ve studené vodě. Připravíme si polovinu množství meruňkové marmelády, kterou potřeme horní část spodního dílu dortu a položíme na ni vrchní část. Druhou polovinou džemu potřeme povrch dortu.
- 5Přichystáme si polevu tak, že na kousky nakrájíme čokoládu a v nádobě ji vložíme do přichystané vodní lázně. V misce ušleháme tuhý sníh z jednoho bílku, který jsme si dali stranou, k němu přidáme cukr. Oslazený sníh z bílku vložíme do rozpuštěné čokolády a mícháme do hladka.
- 6Upečený dort polijeme čokoládovou polevou a nakonec posypeme na povrchu moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.