Čokoládový dort s nugátovou polevou
90 min.
Ingredience
- 60gramůMáslo čerstvé
- 200gramůČokoláda na vaření
- 2lžíceVoda pitná
- 3kusyVejce slepičí
- 125gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 90gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůMandle
- Nugátová poleva
- 60gramůMáslo čerstvé
- 30gramůKakao
- 3lžíceMléko plnotučné
- 250gramůCukr moučkový
- 30gramůČokoláda bílá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
750 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
36 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
4 g
Cukr
65 g
Postup přípravy
- 1Čokoládu s máslem a vodou rozpustíme v horké lázni. Mírně ji za stálého míchání zahřejeme, až jsou máslo i čokoláda tekuté. Necháme prochladnout.
- 2Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny elektrickou metlou. Vmícháme prochladlou čokoládovou hmotu. Opatrně vmícháme mouku s kypřicím práškem a mleté mandle.
- 3Ušleháme z bílků tuhý sníh. Zlehka ho zamícháme do základu a rozetřeme do vymazané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C
- 4asi 50 minut nebo až těsto nabude na objemu a je pevné na dotek.
- 5Dort necháme nejdříve vychladnout ve formě, potom ho překlopíme na mřížku a odloupneme papír. Úplně vychladíme.
- 6Připravíme nugátovou polevu: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kakao a mícháme 1 minutu. Nalijeme mléko a moučkový cukr. Promícháme dohladka. Necháme vychladnout, až poleva trochu ztuhne.
- 7Dort rozkrojíme a obě části potřeme polovinou nugátové směsi. Zbytkem polevy potřeme povrch a strany dortu.
- 8Ozdobíme hoblinami z bílé čokolády.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.