Čokoládový koláč se šlehačkou a malinami
45 min.
Ingredience
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 105gramůMáslo čerstvé
- 85gramůČokoláda na vaření
- 230gramůCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 3lžíceOřechy vlašské
- 50gramůMaliny
- 50gramůBorůvky
- 3lžíceČokoládové kousky
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
900 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
56 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
3 g
Cukr
59 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a solí.
- 2Ve větším rendlíku při mírné teplotě si za stálého míchání rozehřejeme máslo (85 g) s rozlámanou čokoládou. Pak čokoládu odstavíme z plotny, přimícháme prosátý moučkový cukr, rozšlehaný žloutek a vanilkový cukr. Vše rozmícháme dohladka, pak budeme postupně přidávat připravenou mouku. Vše důkladně promícháme. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do těsta.
- 3Dortovou formu si vytřeme máslem (25 g)a vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.
- 4Těsto do formy nalijeme, povrch zarovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C péct.
- 5Pečeme 20 minut. Čokoládový koláč necháme vychladit. Mezitím si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Omyjeme čerstvé maliny s borůvkami (ovoce podle ročního období) a necháme odkapat.
- 6Koláč nakrájíme na porce, ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme čokoládovými hoblinkami, ovocem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.