Čokoládový piškot s višněmi a zmrzlinou

85 min.
Česká republika

Ingredience

    • 5lžicZmrzlina čokoládová
  • Čokoláda
    • 100gramůČokoláda na vaření
    • 12lžicSmetana 12%
  • Těsto
    • 75gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 1lžičkaKypřící prášek do pečiva
    • 1špetkaSůl
    • 125gramůMáslo
    • 1lžičkaVanilkový cukr
    • 50gramůKakao
    • 2kusyVejce slepičí
  • Višňový sirup
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
727 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
11 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
5 g
Cukr
42 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si višňový sirup: myté višně (bez stopek) necháme v sítu okapat, pak je rozkrojíme na poloviny a vypeckujeme. Dáme je do rendlíku, přisypeme cukr a zalijeme vodou. Promícháme a při mírné teplotě je přivedeme k varu. Pomalu je vaříme do změknutí asi 6-10 minut podle druhu. Občas směs promícháme, ale nesmí se rozvařit. Třešně scedíme a šťávu znovu přivedeme znovu pomalu k varu. Vaříme asi 6-10 minut, až vznikne hustší sirup. Rendlík se sirupem odstavíme z plotny a do něj zlehka zamícháme uvařené višně.
  • 2
    Troubu předehřejeme na 180°C. Menší plech si vyložíme pečícím papírem.
  • 3
    Připravíme těsto: do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce rozklepneme, oddělíme zvlášť pečlivě žloutky a bílky. V druhé míse utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Do utřeného másla postupně přimícháme žloutky a směs vyšleháme do pěny. Nakonec zamícháme kakao. Do menší misky si nalámeme kvalitní čokoládu, přidáme 2 lžíce smetany a v mikrovlnné troubě čokoládu rozpustíme (asi 1-1,5 minuty při 600W). Čokoládu necháme chvilku vychladnout. Mezitím vyšleháme bílky na tuhý sníh. Žloutkovou pěnu promícháme s rozpuštěnou čokoládou, pak přimícháme postupně mouku a nakonec sníh z bílků.
  • 4
    Těsto nalijeme na plech do výšky přibližně do 2 cm. Pečeme při 170°C 25-30 minut dozlatova. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme párátkem - těsto se nesmí lepit. Plech s upečeným těstem zakryjeme pečícím papírem nebo mřížkou, opatrně ho překlopíme.
  • 5
    Ještě teplý upečený piškot nakrájíme úhledně na čtverce a dáme je na servírovací talířky. Na každou porci naneseme polévkovou lžicí kopeček čokoládové zmrzliny, kterou ozdobíme višněmi s teplým sirupem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.